93 336 26 60

Atenció telefònica de Dll-Dv 09:00 a 14:30h

És l'especialitat de la podologia que tracta les patologies i lesions del peu per causes d'origen esportiu. S'encarrega d'equilibrar pressions i evitar l'excessiva fatiga en lligaments, músculs, tendons i articulacions d'esportistes, amb l'objectiu final de prevenir lesions. 

Lesions més comunes

Quines lesions tractem?

Gran part de les lesions esportives (turmell, maluc i columna) estan directament relacionades amb la manera de trepitjar. A part d'això, també existeixen lesions que afecten directament el peu. Les més freqüents entre esportistes són: 

  • Metatarsalgia: És una sobrecàrrega en la part davantera de la planta del peu, més concretament al cap dels metatarsians (zona entre la planta del peu i el naixement dels dits) provocada pel suport excessiu en aquesta zona del peu. És una malaltia molt comuna entre esportistes pel constant impacte que exerceixen en aquesta part del peu en córrer o caminar. 
  • Fascitis plantar: És una inflamació de la banda de teixit gruixut de la planta del peu, coneguda com fascia. Quan s'estira o se sobrecarrega massa, això pot causar dolor i dificultar el desenvolupament de qualsevol activitat física. És bastant comú en corredors de fons. 
  • Butllofes: Són unes petites bosses de líquid que apareixen en la pell del peu després d'exercir-li pressió i fricció durant temps. És per això que apareixen de forma més habitual en carreres de llarga distància, encara que també poden generar-se en trams curts per l'ús d'un calçat que comprimeixi de forma excessiva algunes zones del peu. 
  • Hiperqueratosi: És el regruiximent de la pell causat per la irritació pel sol, productes químics, la fricció freqüent o la pressió. La hiperqueratosi en esportistes acostuma a presentar forma de call. És un mecanisme de defensa de la pell per a evitar ulceracions o ferides a causa de pressions i frecs repetitius i prolongats amb el calçat. 
  • Esperons de calcani: És un creixement ossi anòmal que té lloc en el punt d'inserció del tendó en l'os del taló (el calcani) i pot derivar en una inflamació.
  • Esquinços o trencaments: El 60% de les lesions dempeus d'esportista són esquinços de turmell, encara que també apareixen amb força prevalença les tendinitis. Acostumen a ser causa de practicar esport en terrenys inestables o relliscades. (!) Amb tractament podològic, es poden evitar esquinços de repetició. 
  • Dolor de genolls, maluc, esquena o columna: Entre aquest tipus d'afeccions trobem des de simples lesions de turmell, genoll o maluc a malformacions adquirides en aquestes articulacions que poden causar dolor, alhora que limitar el moviment durant la pràctica esportiva. 

Procediment d'actuació

Quins mètodes de tractament usem? 

Una correcta avaluació és clau per a assegurar la prevenció o tractament de lesions podològiques d'origen esportiu. Per això oferim una varietat de procediments d'avaluació, diagnòstic i tractament per a poder adaptar-nos a les necessitats de cada pacient:

  • Avaluació la morfologia i funcionalitat del peu de l'esportista: analitzant possibles alteracions morfològiques i funcionals del peu de qualsevol pacient s'obté informació de valor per a elaborar diagnòstics molt més precisos i exigents. 
  • Estudi biomecànic del peu: és aconsellable realitzar una correcta avaluació i estudi biomecànic a tots els pacients que realitzin activitat esportiva amb regularitat, i especialment aquelles persones que ho practiquin de forma intensa o professional, amb l'objectiu de millorar els suports del peu. Les conclusions de l'estudi repercutiran en l'optimització del rendiment esportiu i la prevenció de lesions. L'estudi compta de les següents fases.
    • Anamnesi: Entrevista en profunditat i estudi de l'historial clínic per a conèixer l'estat general del pacient.
    • Exploració en llitera i podoscopi: És el primer estudi del físic del pacient. Consisteix en una exploració manual des de la part baixa de l'esquena fins als peus, passant pel maluc.
    • Estudi de pressions: A través de les plataformes amb sensors de pressió, analitzarem les pressions plantars del peu, els punts de màxim suport, així com la progressió de la trepitjada.
    • Anàlisi de la marxa: Estudi que ajuda a determinar com es realitza el suport, l'entrada i la sortida del peu. Descobrirem si el pacient dóna suport més amb la punta, amb el taló o amb algun dels laterals del peu.
  • Prevenció de lesions: per a evitar lesions de repetició o lesions que puguin tenir origen en problemes estructurals dels peus, és important realitzar una correcta planificació de les cures en nivells pre-competitiu, competitiu i post-competitiu. 
  • Tractament mitjançant suports plantars o dispositius ortèsics: es recomana tractar amb plantilles les alteracions pròpies dels peus i amb dispositius ortèsics les deficiències de les extremitats que poden donar lloc també a lesions de peus. 
  • Avaluació del calçat esportiu: cal valorar el tipus de calçat que s'usa per a practicar esport i recomanar l'ús de les sabatilles més adequades segons l'activitat. 

Podologia esportiva a l'Hospital Podològic Universitat de Barcelona

A l'Hospital Podològic UB, comptem amb la tecnologia més avançada per a l'exploració morfològica i funcional dels esportistes, pensant sempre a treure la màxima informació dels peus dels esportistes i així poder oferir-los el millor tractament segons les seves necessitats.

La nostra vocació pel treball ben fet ens fa avaluar cada cas de forma única i amb la dedicació que es mereix. Comptem amb un equip interdisciplinari d'experts en podologia, traumatologia, cirurgia vascular, entre altres, per a remetre a cada pacient a l'especialista més adequat per al seu tractament.

Demana la teva primera visita

Necessites atenció podològica?