La podologia infantil tracta les alteracions i defectes estructurals o funcionals dels peus dels nens.
Els peus compten amb una complexa xarxa d'ossos articulacions, teixits, músculs i terminacions nervioses que treballen juntes per a coordinar el moviment de la resta del cos. Son literalment la base del cos, per això és tan important assegurar-se el seu funcionament, especialment en els més petits.
Com els peus infantils compten amb gran una quantitat de cartílag que s'anirà ossificant a mesura que els nens vagin creixent, la infància resulta la millor època per a revisar i realitzar correccions als peus i així poder evitar problemes i complicacions en un futur.
Problemes més comuns
Quines patologies tractem?
Com a especialistes en podologia infantil, posem la nostra dilatada experiència al servei, diagnòstic i tractament dels problemes podològics que més afecten els nens:
Deformitats als peus
- Peu pla: És un terme que s'utilitza per a descriure aquell peu que compta amb l'absència total o parcial de la curvatura o arc, creant una àrea de màxim contacte de la planta del peu amb el sòl. Aquest tipus de peus requereixen l'ús de plantilles a partir dels 4 anys.
- Peu cavus o buit: És aquell peu que presenta un arc més arquejat o exagerat que un peu normal, fent que el peu sigui relativament inflexible. Això augmenta el repartiment del pes cap a la zona del avantpeu, produint dolor i sovint se l'associa una tensió excessiva en el bessó. Acostuma a aparèixer entre els 8-12 anys, encara que a vegades està present en néixer.
- Peu valg: És aquell peu que sofreix una desviació del taló cap a fora i un “efecte de caiguda” de la part interior que sembla tocar el sòl. Provoca certa inestabilitat o “malaptesa” a l'hora de caminar o córrer. Pot requerir tractament.
- Peu var: És aquell peu que orienta la seva planta cap a dins, donant suport a la vora externa i els últims dits. Normalment, va associat a una lateralització de les cames i dels genolls. S'acompanya d'altres trastorns, constituint així els peus buits-vars o equí-vars (peu sancallós), que solen estar associats a processos neuromusculars del tipus del mielomenigocele, Charcot-Marie-Tooth o paràlisis espàstiques. Han de ser tractats per personal especialitzat en ortopèdia pediàtrica, requerint en la majoria dels casos tractament quirúrgic.
- Peu equí: És aquell peu que està situat en una posició de flexió plantar permanent, és a dir, un peu que s'estira cap avall seguint l'eix de la cama. La causa que el peu adopti aquesta posició és la contractura del múscul tríceps (tendó d'Aquil·les escurçat). Els nens amb peus equins es caracteritzen per caminar “de puntetes” (donant suport a l'avantpeu).
Inflamacions als peus
- Talalgia: És una afecció que es localitza en la part posterior del taló, produïda per una inflamació del tendó d'Aquil·les.
- Malaltia de Sever: És una inflamació aguda del cartílag de creixement del taló derivat de la tensió muscular del tendó d'Aquil·les a causa del creixement.
Mala posició dels dits
- Dits en arpa: És una deformitat en els dits del peu en la qual es produeix una flexió en la base del dit, on l'articulació del mig és la que apareix doblegada cap avall.
- Dits en martell: És una deformitat en els dits del peu en les quals l'articulació flexionada és la del mig. S'anomena així perquè la posició que adquireixen els dits és similar a un martell.
Berrugues plantars
També conegudes com a papil·lomes. Són lesions inicialment petites, que van expandint-se amb el pas del temps. El seu aspecte és rugós i poden mostrar taques fosques en la superfície. No sempre produeixen dolor, encara que moltes vegades són molestes. No hi ha uniformitat de tractament. Es pot usar pomades d'àcid salicílic, crioteràpia, cremada amb substàncies àcides o cirurgia.
Protocol estricte d'actuació
Com actuem?
El peu pediàtric es troba en una etapa de creixement, desenvolupament i formació continu. Per a que pugui créixer i desenvolupar-se com cal, és imprescindible realitzar un estudi clínic de detecció de les alteracions estructurals i funcionals a edats molt primerenques. Per a això comptem amb protocols molt específics de diagnosi i tractament:
- Estudi biomecànic de la petjada: és un estudi que permet analitzar els moviments que es produeixen en el cos durant la marxa, als peus, maluc, genoll o columna. Compta de les següents fases:
- Anamnesi: Entrevista en profunditat i estudi de l'historial clínic per a conèixer l'estat general del pacient.
- Exploració en llitera i podoscopi: És el primer estudi del físic del pacient. Consisteix en una exploració manual des de la part baixa de l'esquena fins als peus, passant pel maluc.
- Estudi de pressions: A través de les plataformes amb sensors de pressió, analitzarem les pressions plantars del peu, els punts de màxim suport, així com la progressió de la trepitjada.
- Anàlisi de la marxa: Estudi que ajuda a determinar com es realitza el suport, l'entrada i la sortida del peu. Descobrirem si el pacient dóna suport més amb la punta, amb el taló o amb algun dels laterals del peu.
- Realitzar revisions periòdiques: es recomana anar realitzant visites rutinàries, encara que no se senti dolor.
- Seguiment de l'evolució de la trepitjada: conèixer l'evolució de la trepitjada dels nens pot ajudar a detectar patologies, alhora que pot marcar la diferència entre aplicar un tractament o un altre.
- Diagnòstic i tractament adequats: la major part dels problemes als peus i la marxa poden solucionar-se mitjançant tractaments senzills, per exemple, exercicis adaptats, plantilles personalitzades o fèrules.
Podopediatría a l'Hospital Podològic Universitat de Barcelona
La nostra vocació pel treball ben fet, i la personalització dels tractaments, ens fa avaluar cada cas de forma única i amb la dedicació que es mereix. A l'Hospital Podològic UB, comptem amb un equip interdisciplinari d'experts en podologia, la qual cosa permet, si s'escau, remetre a cada pacient infantil a l'especialista més adequat per al seu tractament.