La podologia geriàtrica és el tipus de podologia que s'especialitza al peu de l'ancià.
Els peus geriàtrics han suportat moltes passes i el pes del cos durant anys. És per això que en arribar a certa edat aquests comencen a notar no només el pas del temps, sinó també alguns símptomes d'envelliment. Per a afavorir la independència de la persona anciana, prevenir caigudes i altres problemes associats amb la mobilitat, els peus requereixen una atenció adequada.
Problemes més comuns
Quines patologies tractem?
La disminució de greix plantar i la mala circulació poden provocar lesions que, si es curen a temps, no tenen per què derivar en grans complicacions per als peus geriàtrics. No obstant això, hi ha altres alteracions que sí que poden presentar problemes i han de tenir-se en compte. Les lesions més freqüents per les quals les persones majors de 65 anys acudeixen a la consulta podològica són:
- Alteracions als peus:
- Hàl·lux valg: L'halux valgus o galindó és una deformitat del dit gros que produeix una prominència lateral de l'os
- Volta del peu: És un terme que s'utilitza per a descriure aquell peu que compta amb l'absència total o parcial de la corvatura, creant una àrea de màxim contacte de la planta del peu amb el sòl.
- Peu cavus o peu buit: És aquell peu que presenta un arc més pronunciat que un peu normal, fent que el peu sigui relativament inflexible. Això augmenta el repartiment del pes cap a la zona de l'avantpeu, produint dolor.
- Peu valg: És aquell peu que sofreix una desviació del taló cap a fora i un “efecte de caiguda” de la part interior que sembla tocar el sòl. Provoca certa inestabilitat a l'hora de caminar o córrer. Pot requerir tractament.
- Peu var: És aquell peu que orienta la seva planta cap a dins, donant suport a la vora externa i els últims dits (anul·lar i menovell). Normalment, va associat a una lateralització de les cames i dels genolls.
- Esperons: Aquestes alteracions consisteixen en dipòsits de calci que es localitzen en els ossos dels peus. A vegades poden ser summament dolorosos i molestos. Per la seva freqüència destaca el espoló de calcani.
- Alteracions en la pell i en les ungles:
- Call: És un regruiximent de la peu que es forma en la part de dalt o en un costat d'un dit del peu. Generalment es desenvolupa en la porció òssia del peu, en el quart i el cinquè dit. Està causat, en la majoria de les vegades, per un calçat que no s'ajusta al peu.
- Durícia: És un regruiximent de la pell del peu més gran que el call i no compta amb vores definides. Sol aparèixer en la planta dels peus, sobretot en la porció òssia que es troba entre la planta i els dits (avantpeu), que és la zona on recau el pes del cos en caminar.
- Ull de poll: També conegut com heloma interdigital, és una lesió que apareix entre els dits del peu. Consisteix en la maceració de la pell que es troba entre els dits. És una lesió més dolorosa que el call.
- Onicogrifosi: És un augment exagerat del gruix de les ungles que poden fins i tot acabar corbant-se en espiral.
- Onicodistrofia: És una afectació de la coloració i/o la forma de l'ungla per defectes congènits, malaltia cutània (psoriasis) o generalitzada (lupus eritomatós) o per origen traumàtic, estructural o infecciós.
- Clivelles: Alteracions dermatològiques que apareixen per sequedat extrema als peus. En els talons és on es desenvolupen amb més freqüència. Les esquerdes, a més de ser molt doloroses, poden convertir-se en una font d'infecció.
- Úlceres: També conegudes com a nafres, són lesions obertes de la pell que apareixen per pressió o frec continuat amb el calçat.
- Mala posició dels dits:
- Dit en arpa: És una deformitat en els dits del peu en la qual es produeix una flexió en la base del dit, on l'articulació del mig és la que apareix doblegada cap avall.
- Dit en martell: És una deformitat en els dits del peu en les quals l'articulació flexionada és la del mig. Es dita així perquè la posició que adquireixen els dits és similar a un martell.
- Dit en maça: És aquella deformitat dels dits on es produeix una flexió en l'articulació més pròxima a la punta dels dits del peu.
- Dit supraductus: Més conegut com a dit superposat. És una deformitat que ocorre quan un dit del peu es munta sobre altre.
- Deshidratació de la pell dels peus: La pèrdua de teixit adipós i la deshidratació són dos factors que augmenten les possibilitats d'aparició de lesions als peus.
Mecanismes de prevenció
Com cuidar els peus?
La cura dels peus de les persones d'edat avançada és molt necessaria, per aixó cal preocupar-se de l'ús d'un calçat o plantilles adequades. Això pot ajudar a prevenir l'aparició de patologies, evitar possibles complicacions en el futur i afavorir tant el seu grau d'autonomia com el seu benestar. Recomanem:
- Tenir una correcta hidratació
- Utilitzar calçat adequat
- Fer servir plantilles, en cas necessari
- Visitar al podòleg de forma regular: Les cures periòdiques realitzades per un podòleg poden millorar la independència de l'ancià i prevenir caigudes.
Podologia geriàtrica a l'Hospital Podològic Universitat de Barcelona
Des de l'Hospital Podològic, estem convençuts de la importància que les persones de la tercera edat puguin caminar de forma independent. Tenir autonomia els fa gaudir d'una vida social molt més satisfactòria i treballa a favor de la seva autoestima. És molt necessari. Per això ens esforcem tant a prevenir i curar alteracions dermatològiques, estructurals i funcionals dels pacients geriàtrics amb l'objectiu d'assegurar-nos no només que tornen a caminar, sinó que millorem la seva qualitat de vida.
La nostra vocació pel treball ben fet, i la personalització dels tractaments, ens fa avaluar cada cas de forma única i amb la dedicació que es mereix. A l'Hospital Podològic, comptem amb un ampli equip interdisciplinari d'experts en podologia per a remetre a cada pacient a l'especialista més adequat per al seu tractament.